Festenék, de hogyan kezdjem??

 

Régóta gyűjtögeted már a Pinterest képeket a szebbnél szebb akvarellekről, annak reményében, hogy a hétvégén belekezdesz?
Nade hogyan is??! Egyáltalán milyen eszközök kellenek hozzá?? Hova menj értük??
Ebben szeretnék most segíteni a poszt-sorozatommal, amiben sorra veszem az eszközöket, lelőhelyeket.

A papír

Akvarellhez akvarellpapírt érdemes használni, mert vastagsága miatt és sajtolása révén jobban bírja a vizezést.

Általában érdemes 300 gr-os papírt választani, mert nem hullámosodik. A 180-200 gr-os papírokkal sincs gond, csak ki kell őket feszíteni. A papír kifeszítése nem nehéz, szükséges hozzá egy rajztábla, ragasztó- vagy maszkolószalag és a papír. A papírt feszítés előtt vizes szivaccsal könnyedén töröld át, hogy nedves legyen, ezután szorosan ragaszd a táblára. Ha vizes alapon szeretsz festeni, már kezdheted is, ha nem, várd meg, hogy megszáradjon.

Mi az, hogy 300 gr?

A papír vastagsága, vagyis a papír egy négyzetméterének grammsúlya.

A fénymásoló papír 80 gr-os, ceruza-és szénrajzokhoz a 120-180 gr-os papírok alkalmasak, akvarellhez a 200-300 gr-osak.

Ívben, vagy ragasztott tömbben vegyem?

Az íves papír (kb 50×70-es) gazdaságosabb, akkorára szeleteled, amekkorát szeretnél festeni, viszont a BKV-zás kicsit nehézkesebb, mert a 300 gr-osat már nem tekerik fel, nehogy megtörjön.

A ragasztott tömb jobban szállítható, pontos méretre van vágva, de drágább.

Melyik márkát válasszam?

300 gr-os akvarell tömböt már a Tigerben is lehet vásárolni, a minősége elfogadható, bár kissé fényes, jól lehet rá dolgozni, de azért van jobb 🙂

Aktuális kedvencem a Fabriano Torchon, ennek a felülete a meleg sajtolás révén simább, mint általában a akvarell papíroké, nagyon szeretem.

Remek minőségűek még a Canson papírok is. A Fabriano és a Canson középkategóriás papírok, a művészellátókban (Art Export) lehet találni sokkal drágábbakat is, mint a Hahnemühle Britannia és a Hahnemühle Cornwall. Ezek magas minőségű, nagyon strapabíró papírok, a felületük enyhén rostos, nagyon szépek. A festék kicsit máshogy terül rajtuk a megszokottnál, ezért új papír használata előtt érdemes próbát tenni.

Akkor végülis milyet vegyek?

Igazából mindegy, ha játékos kedvű vagy, kipróbálhatsz mindenfélét, és annál maradsz, amelyik neked a legjobban tetszik.

Amire én szeretek dolgozni, az mindenképpen íves, 300 gr-os, Canson vagy Fabriano akvarell papír. Jelenlegi kedvencem a  Fabriano Torchon.

kép forrása: Úristen festek!

 

Festegess, próbálkozz, nagyon izgalmas folyamat, remek kikapcsolódás!

Figyeld a bejegyzéseket, a következőben az ecsetek kerülnek elő 🙂

Ha már nagyon kipróbálnád, de még igényled a bátorítást, gyere bátran a workshopokra, ahol nemcsak az eszközökkel kerülsz jó viszonyba, hanem megtanítok trükköket is, és a végére kiderül, mennyire jól festesz!

 

[contact-form-7 404 "Nem található"]

 

Add a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük