Az év gyógynövénye

 

Igen, a levendula az Év Gyógynövénye 2018-ban

Ezt is most tudtam meg, miközben ehhez a bejegyzéshez keresgéltem. Mi mindenre jó, ha az ember elkezd festegetni!

Nagyon, de nagyon szeretem a levendulát, az illatát, a színét, a cuki virágát, na meg legfőképp, hogy ezt is meg lehet enni 🙂 próbáltátok már cukorban eltenni? Mennyei levendula ízű cukor lesz belőle, abból pedig még mennyeibb levendula ízű cukormázat lehet készíteni a muffin tetejére…jaajj…

Azt tudtam, hogy nyugtató hatású, és már az ókorban használták álmatlanság ellen, de azt is csak most olvastam, hogy tudományos vizsgálatok folynak antibakteriális, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásáról.

Egyszóval csodaszer ez is, mint a rózsa 🙂 nem elhanyagolható az esztétikai szerepük sem a rohanó, stresszes hétköznapokban. A festegetésük akvarell technikával pedig kiválóan oldja a kontrollmániát 😉

Lefesteni is rém egyszerű

Festegetés előtt jót tesz (a léleknek is), ha keresünk egy képet és megfigyeljük. Ami nekem tetszett, az nem a tömött, hosszú buzogányú fajta, hanem az, aminek kisebb csomókban csücsülnek a virágai, egy száron két-három-négy csomóban.

(Lavandula angustifolia, hogy adjak egy kicsit a rendszerező énemnek…)

A festés szuper egyszerű, viszont valószínűleg színkeveréssel kell kezdenünk. Én liláspirosat kevertem össze egy kis kékkel. Addig próbálkoztam, amíg meg nem közelítette az elképzelt színt.

Ezután elképzeltem a papíron, hogy hol lesz a szép, hosszú szárú levendulám, és kis kupacokba foltokat húzkodtam a 10-es ecset hegyével.

Fél centivel alatta megint kupacoltam, majd megint. Elképzeltem egy másik levendulát is mellette, annak is megfestettem a kupacait.

A lilás pirossal megszíneztem egy kicsit a virágokat, utána következett a hosszú, vékony szár.

Az ecset hegyével, épphogy csak érintve a papírt, behúzogattam a szárakat. Fessetek jó sok virágot, egy komplett levendula mezőt, hogy lendületessé, lazává váljon az ecsetkezelés. Egyáltalán nem baj, ha nem sikerül, ha betelt a papír, jöhet a következő.

Ennek a fajtának, amit választottam, olyan huncut a levele és a szára, hogy a hosszú szár alsó harmadában kezdődnek a szintén hosszúkás, egymással párban szemben álló levelek. Az ecset szőrét csak kicsit lapítom el hozzá, nem annyira, mint a rózsa levelénél.

Mókából egy kis levendula csokrot is lehet festeni. Csak úgy. Mert szép.

#neszöszölj,akvarellezz! – csoport a facén

Nemrég létrehoztam egy zárt csoportot a facebookon azért, mert rettentően kíváncsi vagyok, ki milyen gyönyörűséget alkot. Az a neve, hogy #neszöszölj,akvarellezz!

Ez egy zárt csoport, ahol bátran meg lehet osztani az akvarell technikával készült alkotásokat, nem csak ennek a virágözön kihívásnak a képeit, hanem bármilyen akvarellel készült képet. Lehet kérdezni, ötleteket megosztani, kiállításról értesítést küldeni…mindenfélét, amit egy jól működő csoport szokott.

Szeretettel várlak Benneteket a csoportban is!

Nyári workshop

A közös virágfestés is körvonalazódik, aktív szervezés alatt van az ügy.

Addig is kellemes, lazulós festegetést! Tali a csoportban 🙂

 

 

 

 

 

 

Add a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük