6 életbevágó képesség, ami a képzőművészet által fejleszthető

Számtalan helyen olvasható, tudományosan és gyakorlat által is alátámasztott tény, hogy az emberi lét egyik legfontosabb képessége nem a fizikai erő, a javak felhalmozása, vagy a kognitív képességek, hanem az alkotó gondolkodás, vagyis a kreativitás. A fizikai erő, a rendelkezésre álló javak és a megszerzett tudás alkalmazása adott pillanatban.

Manapság sok szó esik a mesterséges intelligenciáról pro és kontra. Szerintem hasonló lehetőségek és utak rejlenek benne, mint annak idején a maghasadás felfedezésében. Hogy ki és mire fogja használni, az az emberi intelligencia kérdése lesz, az értelmi és főleg az érzelmi intelligenciáé. Nemrég egy tanulságos lista jelent meg a Forbes magazinban egy amerikai cikk nyomán arról, hogy melyek azok az emberi képességek, amik felvehetik a versenyt az MI-vel. Ezek egyike sem programozható, viszont akár felnőtt korban is hatásosan fejleszthető a képzőművészeti folyamatokban megélt flow-élmény által. Fejlettségi szintje szerintem globális hatású.

Íme tehát a 6 képesség, ami nem programozható:

1. Érzelmeink, mások érzelmeinek felismerése és kezelése, vagyis az empátia és a kommunikáció.

A művészet sajátos vizuális nyelv, ami lehetőséged ad az ön-és társadalomreflexióra már az őskortól kezdve.

2. Ismeretek-megérzések-mérlegelés-döntés folyamata, vagyis a kritikus gondolkodás.

Alkotás közben észrevétlenül zajlanak ezek a folyamatok, azt mondjuk ilyenkor, hogy tervezünk.

3. Lehetőségek és adottságok kombinálása, kipróbálása, újratervezése a kreatív gondolkodás segítségével.

A tervezés újratervezése. Az eltervezett alkotás sokszor máshogy alakul a megvalósítás során. Minél több kísérletezési lehetőséget engedünk meg magunknak, annál nyitottabbakká válunk.

4. Lépéssorozatok variálása, vagyis stratégiaalkotás.

A képzőművészeti alkotás során ez is észrevétlen folyamat, a kreativitás által változik is, de a kitűzött cél elérésében elengedhetetlen.

5. Fizikai alkalmasság, a kézügyesség.

Semmiféle programozás nem ér fel a személyes kézügyességgel. A képzőművészeti alkotó folyamat a finommotorikát felnőtt korban is alakítja, például egy új ecsettartás megtanulása révén.

6. Gondolataink cikázása, fantasztikus képzelőerőnk.

Remek érzés gondolkodni, hagyni a szabad asszociációkat cikázni. A humor egyik forrása is ez.

Az alkotó folyamat, legyen az egy honlapsablon programozása, egy kényelmes kanapé megtervezése, egy betegség meggyógyítása, egy akvarellfestmény létrehozása, mind a hat területet együttesen alkalmazza és észrevétlenül cizellálja, fejleszti, vagy mondjuk így, tökéletesíti.

A művészi alkotó folyamat ezen felül mélyebb önismerethez, önelfogadáshoz segít, az alkotó folyamatban való tökéletes elmerülés oldja a napi feszültséget, a stresszt.

Művészetpedagógusként sokat morfondírozok azon, hogy a gyerekek fejlesztése, érzékenyítése szerencsére sok szülőnek fontos, de ugyanolyan fontos lenne a szülők lelki jólléte, kikapcsolódása is, és nem a tv-sorozatok vagy kütyük által. Ezért hoztam létre az Art’Em Studiót, a havonta változó témájú workshopokat, ahol a felnőttek kiléphetnek a saját darálójukból az alkotó folyamat által.

 

 

Add a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük